maandag 12 mei 2014

Lilith, Eva en Judith



Een tevreden Judith I volgens Gustav Klimt - zoek Holofernes

In ons vorig stuk over Lilith stond één instinker: Gustav Klimt heeft voor zover ik weet nooit Lilith geschilderd maar wel Judith. Twee keren zelf. Judith I en Judith II.

Judith II
Judith was die bijbels wondermooie, rijke weduwe die het beleg van de waterbronnen van haar belegerde stad Betulia, door generaal Holofernes ongedaan wilde maken. Ze trok haar mooiste kleren aan, deed het beste eten in haar tas en trok naar Holofernes' tent. Deze zag een relatietje met de verleidelijke Judith wel zitten, maar deze zou hem eerst een lekkere maaltijd bereiden. 
Wat ze precies klaarmaakte weet ik niet maar het moet hem zwaar op de maag gevallen zijn en mede door de overvloedig geschonken wijn viel de held in slaap. 

Toen nam Judith zijn zwaard en hakte in twee houwen zijn hoofd eraf, wikkelde dat in haar tas en vluchtte ermee, terug naar huis. 



 
De morgen daarop werd Holofernes' hoofd op een speer gespiest en op de stadsmuren van Betulia tentoongesteld. Het onthoofde leger raakte in paniek en vluchtte.


En Judith, zij leefde nog lang en gelukkig als een deugdzame vrouw. 


Het verhaal inspireerde heel wat schilders die blijkbaar zich heel goed konden inbeelden hoe vanzelfsprekend Judith haar mooiste kleren uittrok toen ze aan het koken sloeg. Een gewoonte in die tijd. Of was dat al tijdens het aperitief gebeurd ?

Terloops, een zekere Lilith L (kunstfotograaf) meldde mij dat ze heel blij was met haar naam omdat Lilith staat voor gelijkwaardigheid tussen alle mensen. 

Maar dat Lilith ook symbool staat voor de tegenhanger van wat mannelijk is: intuïtief, sensueel enz.. 

Euh, wat is het nu ? Gelijkwaardigheid of tegenhanger ? 

Zouden alle Liliths zo zijn  ?
En alle Judiths ?

Als dit verhaal volgens jou niet voor 100% waar is, mail mij dan het verzinsel.

Geen opmerkingen: