vrijdag 25 april 2014

Lilith





Deze man herkent u vast als God de Vader die Adam in gang zal steken. Maar kent u ook die vrouw die hij onder zijn linkerarm houdt ?

frank zweegers art - schepping van adam Het is Lilith, Adam’s eerste vrouw. Alvast volgens Michelangelo en ook een hele reeks andere kunstenaars.
Het verhaal gaat zo: door God waren zowel man als vrouw gemaakt uit stof waar hij adem in blies. Het pottenbakkersverhaal uit Genesis 1. Ze heette Lilith en door het feit dat ze op dezelfde wijze en uit dezelfde materie gemaakt waren, waren ze ook volkomen gelijk. Dat wil zeggen dat ze onder het vrijen bijvoorbeeld, beurtelings op elkaar zaten. Dat zinde Adam blijkbaar niet. Dat Lilith op hem zat en daarvan genoot vond hij erg. Zo had Adam het de dieren ook niet zien doen. Uiteindelijk moest hij van haar capriolen niet meer weten en verstootte haar. Nu snap ik dat niet goed van Adam. Ik ken een aantal mannen die niet zoals Adam zouden reageren. Integendeel, en ken nog eens zoveel mannen die wat meer Lilith-gehalte van hun partner zouden weten te appreciëren.
Niet zo met Adam dus en hij diende bij God een eenzijdig verzoekschrift in om Lilith uit het aards paradijs te verbannen. Wat ook gebeurde.
Adam, Lilith en Eva, toen in het paradijs, nu te zien in Parijs - Notre Dame
Maar Adam zat daar nu wel alleen met al zijn hormonen. God had medelijden en zie, in Genesis 2 wordt Adam in slaap gebracht en dan wordt van rib van de man een niet-man gemaakt: een vrouw, van hetzelfde vlees als de man, Eva. Adam vrijde er nu op los zoals hij het wou en de vrouw was nu tenminste onderdanig.

Maar dat was zonder Lilith gerekend. Ze was dan wel verbannen maar kwam terug onder de vorm van een slang die ruzie in dat schoon koppel bracht. Eet van de verboden vruchten en je zal nog gelukkiger zijn want gelijk aan God.
Hoe het verder afliep met de man en de niet-man zien we dagelijks. 







Anselm Kiefer maakte een merkwaardig doek dat hij de titel Lilith meegaf. Ik zie een stad en heel veel stof, stof en nog eens stof.



Lilith duikt ook op in tal van strips, in The Simpsons, een schilderij van de pre-rafaëliet Rosetti en Gustav Klimt.

Als dit verhaal volgens jou niet voor 100% waar is, zet dan bij de reacties wat het verzinsel is.


Geen opmerkingen: